Morometii

 • Prima Tv Morometii la Prima Tv

  Morometii

  Morometii » Vineri, 24 septembrie 2021, 22:00

  (Morometii) 142 minute, color titrat romana drama

  Moromeții urmărește destrămarea unei familii țărănești tradiționale. Încercarea disperată a capului familiei de a ține pe loc această realitate, eșuează. Cu Moromete dispare un prototip social care a reprezentat secole la rând societatea românească.

  Excelenta ecranizare a celui mai cunoscut roman al lui Marin Preda, acest film realizat in 1988 in regia lui Stere Gulea reconstituie existenta celei mai fascinante si zbuciumate familii din literatura romana, pe parcursul a multor decenii care marcheaza trecerea de la idilicul unor epoci la sumbrul altora.
  Savuroasa si tragica in acelasi timp interpretarea cinematografica a lui Gulea nu se distanteaza esential de viziunea predista, permitandu-si doar pe alocuri anumite modificari narative. Privitorul este purtat la inceput prin toate cararile, secretele, bucuriile si necazurile din Silistea Gumesti care au in prim-plan familia Moromete. Spre final, pelicula va transporta telespectatorii, conform firului epic al lui Marin Preda, spre o alta lume, radical schimbata in care fascinantul Ilie Moromete se va simti un strain.
  "Morometii" ar fi fost doar o alta ecranizare a unei capodopere clasice, daca nu ar fi avut o distributie fenomenala. Victor Rebengiuc este genial in rolul lui Ilie Moromete, iar Mitica Popescu este foarte plauzibil in rolul lui Cocosila. Alte roluri de neuitat sunt cele ale lui Dorel Visan (Balosu), Florin Zamfirescu (Marmorsblanc) si Teodora Mares (Ilinca). De asemenea, Gina Patrichi are o prestatie memorabila.
  Iubitorii filmului romanesc se vor bucura sa revada "Morometii", si sa-si aminteasca de nenumaratele scene de exceptie, cum ar fi cea a "citirii ziarului" din poiana lui Iocan, una dintre cele mai apreciate din cinematografia autohtona.

  Citeste descrierea pe scurt pentru Morometii
« Emisiunea anterioara
Emisiunea urmatoare »

Aboneaza-te la recomandarile tv

Click pentru a introduce adresa de e-mail